Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Mελομακάρονα , πολύ πετυχημένη συνταγή !!


Συνταγή που την φτιάχνω χρόνια και κρατάει από την γιαγιά μου .. είναι πολύ σωστά μελωμένα πεντανόστιμα και μοσχομυρίζουν ..εγγύηση 100% !!!
Κάθε χρόνο φγτιάχνω ένα βουνό όπως βλέπετε γιατί δεν προλαβαίνω να μοιράζω και μ αρέσει !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!


ΥΛΙΚΑ
4 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια του τσαγιού μπίρα [χωρίς αφρό]ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο

 σιρόπι απο μέλι και ζάχαρη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα με αλισίβα,η με κρασί κόκκινο,η με κονιάκ,και χυμό πορτοκαλιού  [εγώ τα φτιάχνω  με κονιάκ και πορτοκάλι δηλαδή 1 και 1/2 κούπα πορτοκάλι και 1/2 κούπα κονιάκ
καρύδι περασμένο στο μούλτι για πασπάλισμα από πάνω.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπόλ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι [αν το προτιμήσετε] προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών ,[το δουλεύετε με το χέρι ,όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέ τα  παραδοσιακά ..].

Κοσκινίζετε το ενα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα ,κανελογαρύφαλα. και το ρίχνετε στο μείγμα λαδιού,ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα .
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ,η όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή.
Την πλάθεται σε μελομακάρονα ,όχι πολύ μεγάλα λίγο πιο μικρό από το μέγεθος του εμπορίου,και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά, τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1\2 ώρα περίπου.

ΣΙΡΟΠΙ
Βράζετε  4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι ,και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.

Αφαιρείτε τον αφρό,,βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι ,όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
 Έχετε τριμμένο καρύδι [περάστε το στο μούλτι] και πασπαλίζετε από πάνω !! Και του χρόνου με υγεία!!! 



Σημείωση 
Την συνταγή την γράφω με μπύρα αλλά προσωπικά προτιμώ με πορτοκάλι και κονιάκ σε ίσα μέρη .
Όταν λέω αντικαταστήστε την μπύρα με πορτοκάλι και κονιάκ βάζουμε 1 κούπα κονιάκ ι κούπα πορτοκάλι ίσα μέρη δηλαδή .
Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα διπλασιάστε την δόση του σιροπιού  
Οταν λέω αλεύρι 2 κιλά περίπου εννοώ ότι βάζουμε  το κιλό κι από εκεί και μετά λίγο λίγο πλάθοντας και σταματάμε στο επιθυμητό σημείο δοκιμάζοντας να πλάσουμε μελομακάρονο .Να τα φτιάξετε λίγο πιο μικρά από του εμπορίου γιατί λίγο μεγαλώνουν ,κι αν θέλετε πολλά διπλασιάστε την δόση σε όλα τα υλικά ,έτσι κάνω κι εγώ γιατί εξαφανίζονται αμέσως !! Καλή επιτυχία !!!!
Πάντα σιροπιάζουμε με τα μελομακάρονα κρύα το σιρόπι προς ζεστό.Εγώ πολλές φορές σιροπιάζω την άλλη ημέρα . 

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές